Spolek Očima zvířat se v loňském roce zapojil do mnoha aktivit a projektů, které se zaměřovaly na propagaci veganského životního stylu a ochrany zvířat. Uspořádali jsme řadu akcí, které nám pomohly povzbudit veřejnost k přemýšlení o jejich vztahu ke zvířatům a rostlinné stravě.  

Začátkem roku jsme spustili kampaň „Kafka v metru“, kdy jsme v pražském metru umístili 50 plakátů s citátem Franze Kafky o jeho vztahu ke zvířatům. Citát „Už se na tebe mohu dívat klidně, už tě nejím“ byl doplněn o obraz americké výtvarnice Dany Ellyn. Kampaň vyvolala mnoho diskusí a zájmu veřejnosti. Díky komunitní sbírce Kafka cestoval Prahou celé čtyři týdny.  

V březnu se dvě zástupkyně našeho spolku vydaly na brněnský Vegan Fest. Denisa vystoupila s přednáškou „Jak být aktivní pro zvířata“ (záznam zde) a Tereza uspořádala workshopy efektivní komunikace a veganské argumentace.

Během roku jsme uskutečnili řadu osvětových aktivit prostřednictvím našeho infostánku na akcích jako je Pesfest, Prague Pride, Veggie Náplavka, hudební festival Mighty Sounds nebo Riot Over River. Tyto akce nám umožnily komunikovat s veřejností a šířit informace o veganství a ochraně zvířat.  

V srpnu jsme pokračovali naší osvětovou činností přednáškou o veganství v centru pro seniory Elpida. Naše dobrovolnice Denisa představila důležité informace o rostlinné stravě a posluchači měli možnost ochutnat několik veganských jídel, připravených jak jinak než našimi dobrovolníky. Záznam zde.  

V průběhu roku jsme také uspořádali několik veganských ochutnávek, kromě klasických letních také speciálně zaměřené na alternativy velikonočních a vánočních pokrmů. Tyto akce nabídly návštěvníkům možnost ochutnat rostlinné alternativy klasických jídel a seznámit se s veganskou kuchyní.  

Na Světový den hospodářských zvířat jsme uspořádali manifestaci na Staroměstském náměstí, kde jsme pomocí velkoplošné projekce upozornili na utrpení zvířat způsobené lidskou činností. Cílem akce bylo připomenout veřejnosti, že „hospodářská zvířata“ jsou cítícími bytostmi, které si zaslouží naši úctu a soucit. Akce byla velmi úspěšná a upoutala pozornost mnoha kolemjdoucích.

Koncem léta jsme opět pořádali Veganské hody. Tato akce nabídla sérii přednášek o veganství a ochraně zvířat, a to vše v doprovodu chutného jídla. Přednáškový stan byl téměř pořád zaplněn a počasí nám přálo. Mnoho návštěvníků ocenilo nejen přednášky a doprovodný program, ale i možnost strávit příjemné odpoledne v přátelské atmosféře. Kvůli edukativnímu a komunitu stmelujícímu charakteru akci považujeme za velmi důležitou a plánujeme v jejím pořádání pokračovat.

V digitálním světě jsme byli aktivní hlavně prostřednictvím našeho portálu Soucitně.cz, kde jsme publikovali celkem 42 článků. Ty se zaměřovaly na různé aspekty veganství, ochrany zvířat a souvisejících témat. Soucitně.cz je naším hlavním virtuálním prostředkem pro šíření informací a povědomí o těchto důležitých tématech.  

Ke konci roku jsme vytvořili nové video o kaprech a jejich roli v české vánoční tradici. Ve videu jsme se zamýšleli nad paradoxem, kdy ve jménu vánoční tradice umírají naši zvířecí přátelé násilnou smrtí. Cílem videa bylo podpořit myšlenku Vánoc plných lásky, klidu a míru, namísto krutého zabíjení.  

Vánoční období jsme také využili k uspořádání vánočního večírku, který sloužil jako příležitost pro stmelování našeho týmu a širšího okruhu dobrovolníků. 

Dále kontinuálně pracujeme na nové brožuře o etologii zvířat a aktualizaci brožury ke kampani Bílé minus.

Zájemcům po celé ČR a SR jsme rozeslali 43 zásilek s informačními materiály k dalšímu šíření.

Došlo také k jedné významné změně, název našeho spolku se mění na Očima zvířat. Vedlo nás k tomu několik důvodů, které jsme popsali zde.

Veškeré naše aktivity a projekty byly zaměřeny na šíření osvěty o veganství a ochraně zvířat a na podporu přechodu k soucitnějšímu a udržitelnějšímu způsobu života. Všichni naši členové a členky pracují bez nároku na honorář a ve svém volném čase, všechny příspěvky od dárců proto využíváme efektivně pouze na produkční náklady, jako je tisk, technické vybavení či pronájem reklamních ploch. Podpořit nás můžete zde.  Jsme velmi vděční všem, kdo se na našich akcích podíleli a kdo podporují naši práci. Těšíme se na další rok plný nových výzev a možností, jak přispět k lepšímu světu pro zvířata.